13 Ocak 2012

RÜZGAR GÜLLÜ UĞUR BÖCEĞİ

Enerji tasarruf haftasında yapılabilecek en güzel çalışmalardan biri rüzgar gülü. Onu döndürecek enerjiyi, rüzgarı kendileri "ürettikleri" içini onunla oynamaktan çok büyük keyif alacaklar. Yaptığınız rüzgar güllerini sadece yer değirmeninin üstünde değil, çok farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Mesela bir uğur böceğinin kanatlarında.

Bu uğur böceğini yapmak için siyah puantiyeleri olan kırmızı kartona ihtiyacımız var. Eğer bir yazıcınız ve ya fotokopi makineniz varsa bunu yapmak çok kolay. Buradan siyah puantiyeli kalıbı kırmızı A4 boyunda kartonun üstüne yazdırmanız yeterli.
Bu kalıbı kırmızı kartonun üstüne yazdırın













Daha farklı desenlerde kağıtlar yapmak isterseniz bunu nasul ayapacağınızı buradan görebilirsiniz.
Daha sonra aşağıdaki kalıbı kullanarak üğur böceğinin gövdesini iki adet olarak  bu kartonun üstüne çizin. Kanatlarını (4 adet), başını ve ayaklarını (ikişer adet) siyah kartona çizin. Yüzünü de (yine 2 adet) ten rengi karton ve ya dosya kağıdına çizin.
Parçaları dikkatlice kesin.
Parçaları birleştirerek ve yapıştırarak iki adet uğur böceğini oluşturun. Kanatları ortadan ikiye katlayarak biri sağ, biri sola dönük olacak şekilde birbirine yapıştırın.

Ortasından maket bıçağıyla delik açarak kürdan geçirin.
Bir balon çubuğunun  ve ya büyük pipetin ucunun yakın bir yerine delik açın. Bunu mumda ısıtılmış sıcak bir çuvaldızla yapmak çok kolay.
Delik üste gelecek şekilde selobant yardımıyla birtane uğur böceğinin arkasına yapıştırın.
Diğer uğur böceğini de üste yapıştırın
Pipetteki deliği denk getirecek şekilde kürdanı geçirin ve kanatları iki tarafına takın. Çıkmasınlar diye iki ucuna boncuk geçirip yapıştırın.
Çocuklar  bu rüzgar gülünü döndürmek için bıkmadan  usanmadan koşup üfleyecekler ve çok eğlenecekler.
Rüzgar güllü arı da yapmak isterseniz buraya TIK TIK 
Kolay gelsin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder